måndag 19 januari 2015

Barnens fattigaste dag


Julen är slut, och svenskarna genomlider de så kallade oxveckorna – en tung tid för många med tunn plånbok. Ibland pratas det om dagen före "löning" som årets fattigaste. Ur barnperspektiv stämmer inte det.
För barnfamiljer med skral hushållskassa är det 19 januari som är allra värst, vilket föredömligt uppmärksammas av
Försäkringskassan i dag. Imorgon kommer nämligen många barnfamiljers lilla räddning, i form av barnbidraget.
Om man har skör ekonomi är pengarna slut när det återstår en vecka till påfyllning för dem som jobbar. Att barnbidraget landar på kontot den 20:e är en välfärdssamhällets välsignelse, inte bara för ensamstående med låg inkomst utan också för deras barn. Sin ålder till trots är barnen ofta smärtsamt medvetna om familjens pengaproblem, och tar inte sällan ansvar genom att prioritera bort egna behov.
Sedan barnbidraget infördes 1948 har det av och till ifrågasatts, eftersom det är ovillkorat. Men barnbidraget är en stark institution som kommer barn i utsatthet till nytta på ett sätt som inte varit möjligt med inkomstprövning.
Vi på Majblomman kan konstatera att styrkan med barnbidraget är att det är okomplicerat och därmed billigt att handlägga, och vi ser att det verkar utjämnande mellan barn i Sverige. Och framförallt kan intyga att det gör som mest nytta för de barn som har det allra tuffast.
Ett system där man måste söka barnbidrag på basis av inkomst skulle inte fungera på samma generella vis som dagens barnbidrag. Majblommans erfarenhet är att ett sådant bidrag dessutom lätt skulle förknippas med skam hos barn som redan har det kämpigt.
Barn som söker stöd hos Majblomman återkommer till att det är ”skämmigt” när familjen inte ha råd. Deras föräldrar vill inte sällan påtala att barnen är lika fina och lika mycket värda som alla andra. Detta har att göra med skam. Att inte klara sig på sin inkomst känns avvikande och pinsamt.
Barnbidraget är en motpol till det skamliga. Det är ett obyråkratiskt sätt att skapa mer jämlika förutsättningar för barn i Sverige, och det gör märkbar skillnad för många barn.
Vi på Majblomman gör vågen för barnbidraget, och tummen upp för att årets tyngsta dag för många barnfamiljer äntligen uppmärksammas.

onsdag 24 december 2014

Se hela Majblommans julkalender

Nu har vi gått igenom 24 luckor där föräldrar verbaliserar sina barns längtan och önskningar inför jul. Ta gärna del av dem genom denna film, som manar till eftertanke.
Vi önskar er alla en riktigt god jul.

onsdag 17 december 2014

Barn som blir glada för mjuka paket

Jo, det finns barn som blir glada för mjuka paket. I dagens lucka i vår julkalender citeras en förälder som söker julpengar till mössa och vantar.
För barn som lever under knappa förhållanden kan varma vinterkläder vara högsta önskan.
Det gör lite ont i hjärtat att inte alla barn fantiserar om leksakssvärd och sällskapsspel. Men det känns ändå gott att kunna hjälpa.
Välkommen att stötta vår julinsamling, så att alla barn kan få en riktigt god jul

tisdag 16 december 2014

Tungt att bära föräldrars börda

Dagens lucka i Majblommans adventskalender innehåller en berättelse om ett barn vars pappa sitter i fängelse. Mamman skrev till oss för att lätta barnets börda lite grann, och göra en skidresa på jullovet möjlig. 
Ekonomisk utsatthet blir extra tungt för barn när närstående vuxnas sociala utsatthet är förknippad med skam och skuld. Då behöver man en riktigt fin jul, för att orka kämpa vidare. 

måndag 15 december 2014

Åka till Småland för dyrt

I dag stärker vi möjligheten att hjälpa barn inför jul, med en extra, digital insamling. Det gör vi med anledning av alla ansökningar som just nu kommer in till våra lokalföreningar runt om i landet.
Adventskalendern ger exempel på hur det kan låta när föräldrar skriver till Majblomman i hopp om att få till en fin jul för sina barn.
Bakom dagens lucka förklarar en förälder vilken skillnad en resa till farmor i Småland skulle göra. Vi känner igen beskrivningen. Det förekommer att barn knappt har varit centralt i staden där de bor, eftersom familjens ekonomi begränsar rörelsefriheten till förorten eller glesbygden.
Varmt välkommen att hjälpa oss sprida budskapet om vår insamling, och gärna bidra själv. Mer information om hur du gör för att ge din julgåva hittar du på vår hemsida.


fredag 12 december 2014

Vi hjälper barnen bakom statistiken

Vem är det egentligen som finns bakom statistiken om barnfattigdom? Våra majblommeföreningar runt om i landet vet. Varje dag tar de emot nya brev. Just nu strömmar telefonsamtal och mejl in, även till riksförbundet. Oroliga föräldrar försöker ordna en fin jul för sina barn, men pengarna räcker bara inte till.
För att visa barnen bakom larmen och statistiken öppnar vi varje dag en lucka i vår adventskalender. Där låter en föräldrar berätta om hur det är att leva på marginalen, samtidigt som den kommersiella julhetsen tränger sig på. Citaten kommer från autentiska ansökningar, men är så klart anonymiserade.
Majblomman hjälper enskilda barn, vilket vi är utmärkande för oss som barnhjälpsorganisation.


Vi gör allt vi kan för att hjälpa alla, men på många håll är de insamlade pengarna från försäljningen av majblommor snart slut. 
Vill du hjälpa oss att ge fler barn i vårt land en fin jul? Du är varmt välkommen med en gåva

torsdag 11 december 2014

Trolla fram jul med knäna

Just nu strömmar det in mejl till Majblomman från föräldrar som är förtvivlade inför julen. De har helt enkelt inte råd med allt. I dagens lucka citerar vi en av alla mammor som försöker trolla med knäna för sina barns skull.  Vi gör vårt bästa för att hjälpa, men behöver just nu extra tillskott för att fler barn ska få en riktig jul. 
Varmt välkommen att stötta oss:
Swish: 
123 901 9076
Sms:
Skriv MAJ och skicka till 72970 så skänker du 50 kronorSkriv MAJ 100 och skicka till 72970 så skänker du 100 kronorSkriv MAJ MÅNAD och skicka till 72970 så blir du månadsgivare och skänker 50 kronor varje månad.